Schiermonnikoog wordt rookwaren-vrij vanaf 1 juli

5 maanden geleden gepubliceerd

Vanaf 1 juli zijn er geen sigaretten meer te koop op Schiermonnikoog. De enige supermarkt op het eiland, die tot die datum rookwaren verkocht, mag dat niet meer doen. Dit leidt tot zorgen bij de filiaalhouder en de burgemeester van het eiland over mogelijke illegale handel.

Geen andere verkooppunten

Op Schiermonnikoog zijn geen andere verkooppunten zoals tabakspeciaalzaken, tankstations of ‘gemakswinkels’, die na 1 juli de enige toegestane verkooppunten voor sigaretten zijn. Filiaalhouder van de enige supermarkt, Eric Brunekreef, heeft gemengde gevoelens over het besluit. “Wij zijn het enige verkooppunt hier, dus ik weet niet wat er gaat gebeuren als ik niet meer kan voorzien in deze behoefte.”

Zorgen om illegale handel

Brunekreef en de burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, maken zich zorgen over mogelijke illegale handel. “Het feit is dat de verkoop nu onder goede en strenge controle plaatsvindt. Als er een ongereguleerde omloop van tabak ontstaat, is dat niet goed voor onze jonge eilandbewoners en toeristen,” zegt van Gent. Ze is nu aan het onderzoeken of er nog oplossingen mogelijk zijn.

Geen online verkoop

Eilandbewoners en toeristen kunnen niet online sigaretten bestellen, want dat is vanaf 1 juli ook verboden. De dichtstbijzijnde mogelijkheid voor het kopen van rookwaar is dan een tankstation in Dokkum. De overheid spant zich al jaren in om het aantal rokers in Nederland terug te dringen, met als doel een rookvrije generatie in 2040.